*

Ozan Yanar Inhimillistä talouspolitiikkaa

EU ja Ukraina

Ukrainan rötösherroja yritetään laittaa kuriin

Ukraina ja sen pääkaupunki Kiev valmistautuvat kovaa vauhtia viikonlopun Euroviisuihin. Kaupunki on täynnä ulkomaalaisia, turvamiehiä tai sotilaita. Väkeä on viihdytetty järjestämällä kaupungin ydinkeskustaan ns. ”funzone” eli paikka, jossa voi sopivasti valmistautua laulukisojen tunnelmaan.

Mahtavat järjestelyt ja innostuneet fanit ovatkin nostaneetkin selvästi ilmapiiriä – ainoastaan pohjoisesta tullut arktinen ilmamassa hillitsee karnevaaleja (11 astetta!).

Suomi ja muuttumaton Venäjä

Puna-armeijan joukko-osastot saivat “Finljandija” -nimisen kirjan, kun Talvisota alkoi marraskuun 30. päivänä vuonna 1939. Kirja sisälsi seuraavan kehotuksen:

“Neuvostokansan uljaat pojat auttavat suomalaista ystävyyskansaa karkottamaan tyrannit ja pyövelit – cajanderit, tannerit, mannerheimit, jotka ovat imperialististen isäntiensä käskystä panneet pystyyn sodan Neuvostoliittoa – koko maailman työläisten isänmaata – vastaan.”

The Conflict in Ukraine from a Libertarian Point of View

Introduction

 

Kirjoitan ja julkaisen tähän blogiin poikkeuksellisesti jotain englanniksi, koska tämä on kansainvälinen aihe, joka kiinnostaa myös ulkomaisia lukijoita. Tästä huolimatta katson aiheelliseksi julkaista tämän kirjoituksen suomenkielisellä sivustolla. Viime vuosina minulla ei ole ollut enää aikaa kirjoittaa tätä blogia, mutta nyt teen poikkeuksen, koska tämä on yksi suosikkiaiheistani. Mutta tästä eteenpäin jatkan tätä blogikirjoitusta siis englanniksi.

Mitä Tuomioja todella sanoi?

Näillä palstoilla näkyy jatkuvasti aivan käsittämättömiä tulkintoja Erkki Tuomiojan suhteesta Ukrainan kriisiin. On vaikea välttyä ajatukselta, että ne perustuvat enemmän henkilökohtaisiin tai puoluepoliittisiin antipatioihin kuin Tuomiojan tekstien lukemiseen.

Yleensä yritän välttää pitkiä sitaatteja, mutta tässä tapauksessa en oikein ymmärrä, miten muuten voisin todistaa näkemykseni: suomalaisen (ilta)päivälehdistön yhteydestään irrottamia lauseita käytetään jatkuvasti täysin tolkuttomiin tulkintoihin siitä, kuka viime vuosien ulkoministerien joukossa on menetetyin tapaus.

Menetettiinkö Krim todella vai ovatko poliitikot menettäneet rohkeutensa?

Stubbin möläytys Krimin menettämisestä sai nopeasti tukea ikivenäjäystävä Tuomiojalta. On lähes käsittämätöntä,  että suomalaispoliitikot ovat jo luopumassa toivosta, kun vasta pari vuotta on kulunut Venäjän aseellisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Se, että Tuomioja on vauhdilla poistamassa pakotteita Venäjältä ei ole suuri yllätys, mutta Stubbin aivopieru oli sitä mitä suurimmassa määrin. Ikään kuin Stubb ei olisi jo ehtinyt tehdä tarpeeksi vahinkoa kokoomukselle, nyt menee myös Suomen vähäinenkin maine maailmalla.  

Ukraina ja Krim?

Tasavallan presidentin uudenvuodenpuheessa huomiotani kiinnitti muutama harkittu yksityiskohta. Käyttäessään sanontaa "maassa maan tavalla" hän sentään vaivautui määrittelemään:

"Maahanmuutto ei koskaan voi tarkoittaa sitä, että keskeiset arvomme, demokratia, tasa-arvo ja ihmisoikeudet kyseenalaistetaan.”

Kiitos edes siitä. Minusta tosin "keskeiset arvot" ovat tärkeämpiä asioita kuin "tapoja", mutta tarkoitus kävi selväksi.

Euro Ukrainalle!

EU ja Venäjä neuvottelivat perjantaina Wienissä Ukrainan tulevan talven kaasutoimituksista. Lopputulos oli, että EU maksaa puoli miljardia suoraan Gaspromin tilille ennakkoa Ukrainan talveen siirrettävästä kaasusta.

 

Tämä tarkoittaa jokaiselta EU-kansalaiselta Euron sijoitusta Ukrainan talveen!

 

EU:n solidariteetti on rajatonta!

 

Kreikka, Kreikka ja Ukraina

Viime aikoina on uutisia hallinnut melkein yksi teema yli kaiken, Kreikka ja sen vaikeudet. Mikään yllätys Kreikan vaikeudet ole olleet kenellekään, kuin muutamille politikoillle, kuten Alexander Stubbille tai demareille.

Ukrainan talouskurimus

1990-luvulla Euroopan keskusjohtoiset suunnitelmataloudet muuttuivat siirtymätalouksiksi. Neuvostoliiton entiset satelliitit Itä-Euroopassa ryhtyivät muokkaamaan talouksiaan EU-kuntoon voidakseen päästä mukaan lännen integraatiokehitykseen. Onnellisimmassa asemassa tältä osin oli entinen Itä-Saksa (DDR), jonka varakas Länsi-Saksa ”adoptoi”. Saksojen yhdistyminen ei ollut mitään halpaa huvia. Jälkikäteen on arvioitu, että yhdistymisen loppulasku oli noin 1300 miljardia euroa.

 

Pitääkö vakavalla asialla pilailla ?

Koska päivä ja sen uutiset on masentavia ja USArinväki aina vääntää asiasta on aika testata huumorintajuni sopivuutta muun herrasväen vastaavaan. Oheinen blogi on suora kopio omaan blogiini (3) kirjoittamastani blogista  ja kirjoitettu erään "ihmiskokeeksi" luokittelemani sunnuntaisen testin jälkimaininkeissa. Tuossa testissä kirjoitin kaksi "EKP-uutista" joista toinen oli ns. "asia-" (4) ja toinen "satiiriblogi" (5).

 

Arvaatte jo melkoisella varmuudella kumpi oli suositumpi ?

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä