Ozan Yanar Inhimillistä talouspolitiikkaa

Sukupuolten välinen tasa-arvo

Kaikki tasa-arvo-ongelmat kerralla kuntoon

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara ottaa Iltalehden jutussa kantaa puolustusministeri Jussi Niinistön ehdotukseen naisten vapaaehtoisen asepalveluksen jäädyttämisestä määräajaksi säästösyistä. Jutussa esiintyy yksi pieni sivuseikka, joka tarkemmin mietittynä olisi avain kaikkien tasa-arvo-ongelmien korjaamiseen varmasti, pysyvästi ja kertaheitolla.

Naisen osinkoeuro on ainoastaan 60 senttiä

Naisten heikompi asema työmarkkinoilla ja naisen viidennestä pienempi palkkaeuro heijastuvat paitsi seniori-ikäisten naisten usein toimeentulovaikeuksiin johtavina  pieneläkkeinä, niin myös talouselämää suuresti rytmittäville pörssimarkkinoille - suomalaisia piensijoittajia palvelevan Nordnetin tilastojen mukaan naissijoittajien osakesalkun arvo on ainoastaan 60 prosenttia keskimääräisen miessijoittajan osakkeiden a

Naiset olisivat estäneet alkoholilain uudistuksen

Eduskunnassa tehtiin tänään tiukan äänestyksen tuloksena luvuin 98-94 Suomen mittakaavassa varsin historiallinen päätös höllentää alkoholin rajoittamista hitusen verran. Muutos on pieni askel oikeaan suuntaan, mutta tahti tuntuu vain hidastuvan.

Isyys on tahtokysymys

Julkisuudessa on keskusteltu paljon kahdesta helsinkiläispäiväkodista, joissa isänpäivä oli muutettu läheisen päiväksi. Asiaa pohdittuani tulin samaan lopputulokseen kuin lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, jonka mukaan isänpäivästä ei tule luopua. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset tietävät kyllä miten toimia jos ryhmässä on lapsi, jolla ei syystä tai toisesta ole isää. Isänpäivä voi myös auttaa lasta käsittelemään surua, jolloin on tärkeää, että lapsen tunteita ei lakaista maton alle, vaan asia käsitellään lapsen kanssa.

Vanhempainpäivärahaoikeudet tasa-arvoisiksi

Julkisuudelta pahasti varjoon jääneen lehtiuutisen mukaan on ilmennyt, että sairausvakuutuslaissa määriteltävät vanhempainpäivärahaoikeudet eivät kohdentuisi tasa-arvoisesti - Joensuussa ilmestyvä sanomalehti Karjalainen nimittäin uutisoi, että suomalaisella äskettäin avioituneella miesparilla ei välttämättä olisi oikeutta kaikkiin vanhempainpäivärahoihin, vaikka avioparin toinen osapuoli on normaalisti raskaana :

Tasa-arvosanasto

Tiedollisena olijana ihminen luo todellisuutta havainneavaruudestaan pääasiassa representationalistisesti käsitteellistämällä empiriaansa joko pelkästään jo aikaisemmin omittujen mielikuvien varaisesti jalostamalla niistä uusien kokemusten myötä mutatunoituneita assosiaatioita, jotka tosin ovat myös hyvin alttiita affekteille ja siten niiden varassa luotu reaalitodellisuus voi hahmottua hyvinkin originaalisti - erikoisella tavalla siis.  Koulutetummissa piireissä taas hieman yleisemmästi käytetyssä metodissa todellisuutta rakennetaan harjoittamalla  inform

Gender-ideologia ei säästä kaikkein viattomimpiakaan :)

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut uuden neuvolaoppaan, jossa kannustetaan pois kaavamaisista sukupuolirooleista :

     "Uusi opas Sukupuolten tasa-arvo neuvolan asiakastyössäMiten tukea vanhempia ja lapsia sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta? auttaa neuvolan terveydenhoitajia ja muita sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä toteuttamaan sukupuolten tasa-arvoa käytännön työssään lapsiperheiden kanssa.

Maailma rakentuu naisten työllä

Maailman talousfoorumin (WEF) uusimman Global Gender Gap -raportin mukaan naiset  työskentelevät keskimäärin liki 50 minuuttia päivässä enemmän kuin miehet.

Sukupuolten välinen taloudellinen tasa-arvo ei edisty

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL-blogissa erikoissuunnittelija Kirsi-Marja Lehtelä huomauttaa taloudellisen tasa-arvon miesten ja naisten välillä edistyvän hyvin tahmeasti huolimatta siitä, että maamme sijoittuu vuosi toisensa jälkeen kärkisijoille Maailman talousfoorumin ylläpitämällä rankilistalla.

Suomen valtiosta sukupuolineutraali? – 7 askelta

Se on mahdollista eikä edes kovin vaikeaa.

Kuvittele lainsäädäntö, joka ei aseta ihmisiä eriarvoiseen asemaan sukupuolensa perusteella ja joka onnistuu huomioimaan kaikki sukupuolet. Tai lainsäädäntö, joka ei vaadi transsukupuolisten sterilointia. Sitä Suomen lainsäädäntö ei vielä ole, vaikka luulisi 2000-luvulla sivistysvaltiossa näin olevan.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä