Aloin kirjoittamaan tätä blogia Lontoon Heathrown kentällä. Yli Atlantin vienyt, noin 7 tuntinen lentomatka, on takana ja edessä oli loppukiri kohti Helsinkiä. Kerron tässä nyt ihan yleisellä tasolla matkakertomuksen omaisesti matkastamme. Viestintää hoidettiin Twitterissä hashtagilla #JarppaCANADA
Törmäsin sosiaalisessa mediassa jälleen yhteen juustoiseen artikkeliin, jossa ihasteltiin kovaan ääneen tänään vuosia täyttävän Justin Trudeaun avointa ja lämminhenkistä asennetta turvapaikanhakijoita kohtaan. Tiedättehän te varmaan sen komean ja nuorekkaan kaverin, joka toimii Kanadan pääministerinä. Puhun juuri hänestä.
Trudeau lupasi reilu kuukausi sitten, että kaikki Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin käännyttämät turvapaikanhakijat ovat tervetulleita Kanadaan. Se oli pääministeriltä melko paljon luvattu.
Euroopan unionin ja Kanadan johtajat kokoontuivat viime lokakuussa allekirjoittamaan vuodesta 2009 lähtien neuvotellun laaja-alaisen talous- ja kauppasopimus CETA:n (Comprehensive Trade and Economic Agreement). Brysselissä tuolloin järjestettyyn juhlalliseen allekirjoitustilaisuuteen osallistuivat EU:n puolelta silloisen puheenjohtajamaan Slovakian pääministeri Robert Fico, Eurooppa-neuvoston kiihkeänä miehenä pidetty puolalainen puheenjohtaja Donald Tusk sekä EU:n komission
Työryhmän tiedotustilaisuus oli mielenkiintoinen, ja siksi suosittelen sen katsomista kaikille lukijoille ja varsinkin poliitikoille.
Siellä tuli hyviä pontteja miksi kannabis kannattaa laillistaa. Myös valistustyön merkitys korostui tiedotustilaisuudessa.
Ehkä tärkein juttu on, että laillistaminen suojelee nuoria paremmin kuin kieltolaki. Kieltolaki ei ole Kanadassa, eikä Suomessa poistanut ongelmia, päin vastoin se on lisännyt niitä.
Euroopan parlamentti äänesti viime viikolla reilulla enemmistöllä EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen (CETA) allekirjoittamisen lykkäämistä vastaan. Äänestystulos on vahva osoitus siitä, että Eurooppa haluaa vauhdittaa jo sovitun edistyksellisen vapaakauppasopimuksen hyväksymistä.
Eri ryhmiä edustaneiden yksittäisten meppien aloite teki jo harmittavaa vahinkoa Euroopan ja Kanadan suhteille, mutta parlamentin äänestystulos vahvistaa onneksi luottamusta maiden välillä. Toivottavaa olisi, ettei vastaavia aloitteita enää tehtäisi.
Belgian ranskankielisen osan Vallonian alueparlamentti ei hyväksy Euroopan unionin komission uusinta esitystä Kanadan kanssa tehtävästä vapaakauppasopimuksesta. Vallonia on yksi Belgian liittovaltion kolmesta alueesta. Se käsittää oleellisen osan maan ranskankielisestä väestöstä sekä saksankielisen yhteisön. Belgian osalta vapaakauppasopimuksen neuvottelut eivät etene mihinkään suuntaan ennen kuin Vallonia on valmis hyväksymään sen.
Euroopan Unionin ja Kanadan välisestä vapaakauppasopimuksesta on käyty neuvotteluja 7 vuoden ajan. Viime perjantain Kanadan pääneuvottelija ilmoitti että neuvottelut ovat keskeytyneet, koska sopimukseen ei ole päästy. Viimekädessä sopimus kompastui Belgian Valloonien alueparlamentin vastustukseen.