Nuori, sinun ei tarvitse olla huippusuorittaja, etsi rauhassa oma polkusi

Geelitukkainen lukiolais-Ozan oli koviskuoren alla pelokas ja hämmentynyt tyyppi. Sain ylioppilaslakin rimaa hipoen. Minulla on kaksi A:ta ylioppilastodistuksessani. Välivuodet vietin tiskaamalla, tarjoilemalla ja myymällä kännyköitä. Halusin tehdä jotain, mutta minulla ei ollut hajuakaan siitä, mitä tai miten.

Ajattelin vuosia, etten ole niin onnistunut niin hyvin kuin olisi pitänyt. Ystäväni pääsivät opiskelemaan ja etenivät elämässään, kun minun elämäni laahasi. On oikeastaan monen sattuman ja ihmeen summaa, että olen tässä nyt.

Sitä Ozania olen miettynyt paljon tällä viikolla, kun sosiaalinen media, lehdet ja televisio täyttyvät huippusuorituksista ja monen laudaturin ylioppilaista. Ne ovat tosi hienoja saavutuksia, joista on syytä olla ylpeä. Haluan kuitenkin muistuttaa, että kaikki nuoret ovat aivan yhtä arvokkaita ja tärkeitä.

Jollekin pelkkä todistuksen saaminen voi olla todella suuri saavutus. Kotona voi olla vaikeaa, elämä voi olla hukassa, oppimisen kanssa voi olla vaikeuksia ja vaikka mitä. Meidän päättäjien tehtävä on rakentaa yhteiskuntaa, jossa ihminen saa monta mahdollisuutta ja jossa ketään ei jätetä.

Haluan sanoa teille koulun päättäville ja muillekin nuorille, että kaikki on hyvin, vaikka siltä ei tuntuisi. Elämässä ei tarvitse olla superihminen tai suorittaja. Elämässä asiat eivät mene aina täydellisesti. Välillä on todella vaikeaa. Monelle saattaa tulla sellainen fiilis, ettei kuulu joukkoon ja ettei oma tulevaisuus ole varma. Moni asia ei ole itsestä kiinni.

On tärkeää myös olla itselleen armollinen ja kohdella itseään hellästi. Oman itsen ja tien löytämisessä menee aikaa. Ja me kaikki etsimme omilla tavoillamme. Ei ole parempaa tai huonompaa reittiä. Älkää vilkuilko sivuille, mitä muut tekevät. Ainoa päämäärä on, että te olette onnellisia. Teillä jokaisella on paljon annettavaa.

Nyt on kesä ja toivon, että nautitte siitä täysin rinnoin. Tuhannesti onnea jo nyt!

OzanYanar
Vihreät Helsinki

Vihreiden kansanedustaja Helsingistä. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustaja. Taloustieteen maisteriopiskelija Helsingistä.
Lisää tietoa minusta sivuillani
www.ozan.fi
www.facebook.com/ozan.yanar1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu