Ozan Yanar Inhimillistä talouspolitiikkaa

Soinin opportunismi johti nuivien valtaukseen – mitä tekevät hallituskumppanit?

Perussuomalaiset on hetki sitten valinnut puheenjohtajaksi europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon.

Tämä ei varmaankaan ole yllätys kenellekään. Olemme vuosia nähneet perussuomalaisten riveistä pakkomielteisen maahanmuuttajavastaista puhetta ja asennetta. Se, että puolue valitsee uudeksi keulakuvakseen näissä asioissa rajuja mielipiteitä edustavan henkilön, on jatkumoa maahanmuuttajavastaisuuden normalisoinnille.

Silti muutos on suuri suomalaisessa politiikassa. Suomen toiseksi suurinta puoluetta johtaa ihminen, joka on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se on hurjaa.

Tämä on Timo Soinille pohdinnan paikka. Hän piti perussuomalaisten rajun maahanmuuttosiiven mukana puolueessa ylilyönneistä huolimatta. Hän hyötyi heidän puolueelle tuomasta kannatuksesta ja sai itse ulkoministerin paikan. Tämän opportunismin ja silmien sulkemisen kierre johti siihen, että puolueen valtasi tämä raju siipi. Aika karu lopetus 20-vuotiselle puheenjohtajauralle.

Perussuomalaisten kannatus on romahtanut verrattuna eduskuntavaaleihin. Puolue on tehnyt järkyttävän kireää maahanmuuttopolitiikkaa hallituksessa. Pienen ihmisen asia on jäänyt laiminlyödyksi, kun pienituloisilta, perheiltä ja muilta on leikattu. Tämä politiikka ei uppoa kansaan. Silti puolue haluaa nostaa kannatustaan valitsemalla puheenjohtajan, jota tuntuu kiinnostavan lähinnä maahanmuuttopolitiikan kiristäminen äärimmilleen. Ja jonka talouspoliittiset linjaukset ovat paljon oikeammalla kuin entisellä puheenjohtajalla Soinilla.

Suuri kysymys on nyt hallituksen tulevaisuus. Voivatko kokoomus ja keskusta olla hallituksessa, jos mukana on Halla-ahon johtama puolue? Sallivatko ne ihmisoikeuksien romuttamista, syrjiviä asenteita ja jopa rasismia, jotta voivat pysyä vallassa?

Muiden hallituspuolueiden on pidettävä huoli siitä, että tämä ei ole uusi normaali suomalaisessa politiikassa. Sen ansaitsevat kaikki suomalaiset. Pelissä on Suomen tulevaisuus meidän kaikkien yhteisenä maana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Ikävää että Soini oli loppujen lopuksi surkea johtaja.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

No jaa. Hän johti puolueensa SMP:n raunioilta isoksi puolueeksi ja hallitukseen. Piti vain saada ihmiset äänestämään puoluetta valheellisilla lupauksilla.

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Missä on puolue, joka on pitänyt vaalilupauksensa? Vaalilupaukset (kaikkien puolueiden) kuuluvat samaan kastiin kuin nyt muodissa olleet tekniset vaaliliitot. Ne eroavat normaalista sopimuksesta siinä, etteivät ne ole allekirjoittajiaan sitovia.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kyllä hallitus varmasti pysyy pystyssä. Sipilälle on tärkeää saada omat tavoitteensa läpi. Ei hän mene niitä vaarantamaan.

Ja ihan hyvä juttu, että maahanmuuttossa on jotain rotia, vaikka Halla-ahon puheet ovat aika kärjekkäitä. Ja tuo tuomio kansanryhmää kiihottamisesta tuli käytännässä Islamin kritisoimisesta.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Jos muut hallituspuolueet sallivat ihmisoikeuksien romuttamisen, syrjivät asenteet ja jopa rasismin, vahinko lienee tapahtunut jo hallitusohjelmaa laadittaessa, koska Halla-aho on ilmoittanut ettei aio siihen puuttua (vaikka painotuseroista puhuukin).

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Käsittääkseni persut ovat vain ja ainoastaan muukalaisvastatainen vasemmistopuolue, eikä mitään sen kummempaa.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Taisivat juuri muuttua oikeistopuolueeksi.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Käsittääkseni persut ovat vain ja ainoastaan muukalaisvastatainen vasemmistopuolue, eikä mitään sen kummempaa."

No jaa. Valittu puheenjohtaja ja toiseksi tullut kannattavat kummatkin NATOa. Se on yksi selvästi hyvistä piirteissä etenkin jos tuon saisivat puolueessaan valtavirraksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Perussuomalaiset nyt ovat ainoa puolue joka ei yritä suomalaisten verovaroilla pelastaa maailmaa. Sosialistipuolueet kokoomus ja keskusta ovat lompakko auki joka suuntaan ja velkavuori vain kasvaa vaikka puheet ovat päinvastaisia. Luuleeko joku että sdp tulevine kumppaneineen haluaisi tehdä jotakin velkaantumisen estämiseksi.

Käyttäjän abdurrahmanfaig kuva
Abdurrahman Faig

Erittäin rakentavaa teksitä. Perussuomalaiset eivät todellakaan ole tunnettuja suvaitsevaisuudestaan. "Koti, uskonto ja isänmaa"- periaatteella ei pitkälle mennä, sillä maailma globalisoituu jatkuvasti. Konservatiiviset näkemykset tulisi kumota, sillä ihmisten tulisi tulla toimeen toistensa kanssa.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

En tiedä millä logiikalla rasistiksi haukkuminen on rakentavaa.

Se toimeentuleminen on kaksisuuntainen tie. Maahanmuuttajan pitää pystyä sopeutumaan meidän arvoihimme, vastuu on heillä ihan yhtä paljon kuin meillä. Ei meillä ole mitään velvollisuutta hyväksyä barbaarimaisia tapoja tai radikalisoitumista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"sillä maailma globalisoituu jatkuvasti."

Ei tämä ole mikään automaatio, kyse on laeista mitä hyväksymme. Suomen ja suomalaisten pitää katsoa omaa etuaan muut katsovat omaansa. Naiivilla maailmanhalauksella ei tulevaisuutta ole.

Käyttäjän abdurrahmanfaig kuva
Abdurrahman Faig

Jos kaikki katsoisivat omaan napaansa, niin yhteiskunta ei oikein toimisi. Kyllä maahanmuuttajillakin on vastuu, en kiellä sitä. Tämä ei kuitenkaan oikeuta rasismiin. Ihmisyyteen kuuluu vastuu myös toisista ihmisistä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #12

"Jos kaikki katsoisivat omaan napaansa, niin yhteiskunta ei oikein toimisi."

Sinä et ehkä taustastasi johtuen pysty katsomaan asiaa suomalaisten näkökulmasta. Suomalaisilla tarkoitan enemmistöä demoikraattisen valinnan kautta, kuvaavaa on ettei hallitus edes halua asioista mitään keskustelua puhumattakaan että hallitusslinjauksista saisi äänestää.

Käyttäjän abdurrahmanfaig kuva
Abdurrahman Faig Vastaus kommenttiin #14

Kansat sekoittuvat koko ajan. Mikä tänään merkitsee suomalaisuutta ei välttämättä tulevaisuudessa tarkoita samaa. Ja taustani ei ole oikein saanut minua puolustamaan omaa synnyinmaatanikaan. Nationalismi ei johda mihinkään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

"Nationalismi ei johda mihinkään."

Kyllä se johtaa.

Nationalismi johtaa siihen että kauppa ei käy rajojen yli, ihmisetkin pysäytetään rajoille ja ristiriitatilanteet ratkotaan sotimalla.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Mutta se vastuu ei voi olla yksisuuntainen tie, muuten kyse on loisimisesta eikä symbioosista. Kenelläkään ei ole oikeutta vaatia muita kantamaan itsestään vastuuta. Pyytää voi, mutta vastauksesta riippumatta siitä ei voi ruveta haukkumaan sitä toista.

Jokaisella on vastuu itsestään. Kaikki muu on ihmisten omia eettisiä pohdintoja.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #20

"Jokaisella on vastuu itsestään. Kaikki muu on ihmisten omia eettisiä pohdintoja."

Ihminen on olento jota ohjaavat erilaiset vaistotoiminnat. Ihmisellä on voimakas vaisto pitää huolta itsestään, mutta myös perheestään ja omasta yhteisöstään.

Halla-aholaiset eivät poikkea tässä suhteessa muista ihmisistä muuten kuin siten että he kokevat ihmisiksi vain suomalaiset, muista ihmisistä he eivät halua kantaa vastuuta.

Tätä ajattelutapaa Halla-aholaiset pyrkivät levittämään kaikkiin suomalaisiin. Saa nähdä kuinka he siinä loppujenlopuksi onnistuvat.

Minusta ei ole loogista ajatella että vain suomalaiset olisivat ihmisiä ja vain suomalaisista kuuluu tuntea vastuuta. Olisi myös parasta että maailman ihmiset pitäisivät huolta toisistaan globaalisti, eikä vain kansallisella tasolla.

Mutta eihän minun mielipiteeni tässä asiassa mitään merkitse. :)

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #24

Halla-ahon maahanmuuttopolitiikkaa voi kannattaa monilla eri motiiveilla. Tämä ei ole mustavalkoinen maailma.

Esimerkiksi
- rasistisin motiivein
- taloudellisin motiivein (työttömäksi tuleminen Suomeen on erinomaisen kallista veronmaksajille)
- teknisin motiivein (tarkoitan että maahanmuuttopolitiikan toimeenpanossa nähdään virheitä)
- itsekkäin motiivein (esim juoppo joka pelkää sossuntukensa laskevan jakajien määrän kasvaessa)
- ekologisin motiivein (näin pohjoisessa ei pitäisi väestön kasvaa ympäristösyistä)
- islamin pelko (tuo mukanaan kulttuurisia piirteitä joita ei välttämättä kaivata)
- terrorismin ja rikollisuuden pelko

Jne yms. Osa näistä on ihan rationaalisesti perusteltavissa olevia motiiveja.

Ne jotka puhuvat mutakuonoista ja vastaavista pitäisi haudata sosiaalisen elämän hautausmaalle. Muita pitää kuunnella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #26

"Jne yms. Osa näistä on ihan rationaalisesti perusteltavissa olevia motiiveja.

Ne jotka puhuvat mutakuonoista ja vastaavista pitäisi haudata sosiaalisen elämän hautausmaalle. Muita pitää kuunnella."

Täysin samaa mieltä, niitä muita pitäisi kyllä kuunnella.

Valitettavasti vain rasismi on tämän vallitsevan "maahanmuuttokritiikin" tärkein peruste ja syy. Rasismi pitäisi kitkeä maahanmuuttokriittisestä keskustelusta, mutta onhan se pirun vaikeaa, kun on tämä sananvapaus ja myös rasisteilla on puolellaan taitavia sanankäyttäjiä, kuten vaikkapa nyt tämä Halla-aho.

Toki niitä muita perusteita pitäisi kaikkia tarkastella viileän analyyttisesti ja tietenkin myös sitä motiivia joka johtaa meitä auttamaan myös sellaisia ihmisiä jotka eivä kuulu tähän meidän omaan keinotekoiseen Suomi- reviiriimme.

Minä olen sitä mieltä että ihmisiä tulee auttaa globaalisti, mutta tietenkin pitää jotenkin varmistaa että myös meitä sitten autetaan rajojen takaa, kun tarve niin vaatii.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Mikäli oikein muistan, kyse on 20 äänekkäästä ja aktiivista netsistä. Miten 20 äänellä mitään puoluetta vallataan?

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Petteri Orpo ja Juha Sipilä höpäjävät ja sekoilevat omiaan. Orpolle on tärkeää saada läpi valinnanvapaus sotessa ja ilman Perussuomalaisia Kokoomus ei valinnanvapautta saa. Sipilälle on puolestaan maakuntauudistus Keskustan ykkösasia, eikä maakuntauudistus etene ilman Perussuomalaisia.

Kaikki kortit ovat nyt Halla-ahon käsissä ja Halla-aho käyttää niitä. Orpo ja Sipilä olisivat valmit liittoon vaikka Hitlerin kanssa varmistaakseen Kokoomukselle tärkeän  valinnanvapauden sotessa ja Keskustalle tärkeän maakuntauudistuksen.

Kokoomus ja Keskusta tulevat hyväksymään kaikki Halla-ahon esitykset maahantulopolitiikan kiristämisessä.

Orpon ja Sipilän nyt esittämällä hurskastelulla ei ole mitään uskottavuutta.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mä luulen, että kokoomus ei suostu tuohon tanssiin, vaan lähdetään uusiin vaaleihin, ja niissä kokoomuksella on iso mahdollisuus voittaa ja saada pääministerin paikka.

Jos joku kuvittelee, että persujen kannatus nyt laskee, epäilempä että käy toisin. Halla-Ahon kanssa persut saavat nyt myös puolueeseen pettyneet takaisin, ja kannatus voi jopa nousta liki 15% kokoiseksi.

Hallitukseen tuolla puolueella ei ole mahdollistuutta, mutta sitähän ei monikaan ymmärrä, että Halla-Aho ei edes halua hallitukseen, vaan ajaa samaa linjaa kuin ruotsidemokraatit naapurissa. Se sopii persuille hyvin, ja se oppositiopaikka on hyvä paikka pitää omaa aatetta yllä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää

On jäänyt epäselväksi mitä ihmisoikeuksia Halla-aho on vaatinut romutettavan? Jos blogisti ei osaa nimetä yhtään, niin kyseessä on puhdas vihakirjoitus.

Pekka Pylkkönen

En kutsuisi maahanmuuttopolitiikkaa kireäksi vaan omituiseksi. Töihintuleville se on tiukkaa ja elintasopakolaisille löysää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kohta saamme nähdä kuinka monta rasistista , fasistista ja nationalistista istuvaa ministeriä Kepun ja Kokoomuksen joukosta löytyy.

Jokainen nyt virassa toimiva ministeri, joka jatkaa Suomen hallitsemista uudessa fasistihallituksessa yhdessä Perussuomalaisen puolueen ministerien kanssa, jakaa näiden kanssa yhteisen aatemaailman.

Suomalaisministerit saattavat aluksi joutua EU:ssa kättelyboikottiin, mikä saattaa lopulta johtaa Suomen eroon EU:sta ja eurosta.

Pekka Pylkkönen

Itse menisin vielä pidemmälle: jokainen joka istuu edes samassa EDUSKUNNASSA tämän fasistipuolueen kanssa on rasisti ja fasisti joka hyväksyy kuolemanleirit.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eipä tainnut Timo tietää millaisen käenpojan pesässään kasvatti.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Otti varmaan tietoisen riskin, mutta se kannatti ainakin sen verran että sai yhden ministerinpostin.

Luulenpa että Soini oli myös tulevasta vallankaappauksesta hyvin tietoinen ja se olisi tullut vaikkei hän olisi pelistä ajoissa luopunutkaan.

Se olisi ollut vielä suurempi häpeä Soinille jos hän olisi itse puheenjohtajakilvassa hävinnyt Halla-aholle. Nyt sijaiskärsijäksi tuli Sampo Terho.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Niin, ehkä tästä keikauksesta voi sanoa Soinin omin sanoin: sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #30

"Niin, ehkä tästä keikauksesta voi sanoa Soinin omin sanoin: sitä saa mitä tilaa."

Soini pelasi uhkapeliä ottaessaan Halla-ahon porukan puolueeseensa, se kannatti jonkin aikaa, mutta lopulta hänelle kävi kuten aikanaan Cameronille tai nyt Maylle.

Jos ei veikkaa ei voi voittaa, mutta aina ei voi voittaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #31

Niinpä. Soinin kyyninen opportunismi kostautui. Hänen aikanaan perussuomalaiset oli työväenpuolue ilman sosialismia, nyt siitä tuli äärioikeistolainen puolue ilman moraalia.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Mielestäni Halla-ahon ja muun puoluejohdon valinnat ovat aivan erinomainen asia suomalaisessa politiikassa - persujen linja selkiytyy ja yhtenäistyy ilman kosmeettisia sivujuonteita. Oletan myös että valitun johdon linjauksille löytyy aitoa kannatusta joku 10% äänestäjistä. Muiden puolueiden ja erityisesti hallituskumppaneiden lähestymistavaksi tilanteeseen lienee Ruotsin malli (sulku päätöksenteosta) paras ja uudet ennen aikaiset vaalit selkiyttänevät tilannetta entisestään.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

On se niin väärin, demokratia on perkeleen keksintö.

Toimituksen poiminnat