Ozan Yanar Inhimillistä talouspolitiikkaa

Syytä olla ylpeä Suomesta

Suomi on hieno maa, josta pitää ylpeä. Meillä on tasa-arvoinen ja laadukas koulutus, turvaverkkoja auttamaan väliinputoavia ja puhdas luonto. Meillä on sananvapaus ja demokratia. Erilaisten mielipiteiden edustajat saavat äänensä kuuluviin yhteiskunnan eri foorumeilla ja meillä on vertailujen mukaan maailman vapaimpiin kuuluva lehdistö. Meidän poliittisessa järjestelmässämme on ihmisiä hyvin erilaisista taustoista. Eduskunnassa istuu tällainen maahanmuuttaja, joka sinnitteli välillä opiskelijan tuloilla vielä ennen vaaleja. Politiikkaan pääsyyn ei vaadita oikeaa perhetaustaa tai miljoonatuloja. Sukupuolten tasa-arvo ei ole valmis, mutta siltä pidemmällä kuin suurimmassa osassa maailman maita. Nämä asiat eivät todellakaan ole itsestäänselvyyksiä monessa maassa. Siitä meidän on syytä olla kiitollinen vanhemmille sukupolville, jotka ovat olleet rakentamassa Suomea.

Monet tuntemani ja työn kautta tapaamani ihmiset elävät suuressa epävarmuudessa. Taloustilanne on synkkä. Ihmiset pelkäävät työpaikkojensa puolesta, yt-kierrokset seuraavat toisiaan. Yhä useampi on vaarassa pudota kelkasta. Näihin ongelmiin meidän pitäisi löytää nyt ratkaisu, jotta Suomi pysyy sinä hienona maana, josta voimme olla ylpeitä. Ja olen varma, että me pystymme siihen. Olemme selvinneet vaikeista paikoista aiemminkin, enkä epäile lainkaan, ettemme selviäisi nyt.

Viime kuukausina mielipideilmasto on Suomessa kärjistynyt. Tuntuu, että puhumme toistemme ohi. On pelottavaa, miten paljon vihaa ihmiset tuntevat. Se on hälyttävää. Nyt jos koskaan meidän pitäisi pitää yhtä. Meidän pitäisi muistaa, että olemme kaikki samassa veneessä. Yksikään Suomen ongelma ei ratkea vihan teoilla tai syrjinnällä. Terve kansallinen itsetunto ei perustu toisten poissulkemiseen. Suomalaisuus on niin vahva, että tänne mahtuu monia suomalaisuuksia. Suomalaisuus ei riipu ihonväristä tai nimestä ja suomalaiseksi voi tulla. Maahanmuuttajat eivät ole niitä toisia vaan rakentavat tätä yhteiskuntaa yhtä lailla.

Toivon, että myös poliittisessa päätöksenteossa löytyisi kuuntelun ja yhteistyön henki. Toivon, että hallituksella olisi malttia kuunnella myös opposition ja asiantuntijoiden näkemyksiä, kun se tekee päätöksiä Suomen tulevaisuudesta. Toivon, että meillä olisi malttia olla murentamatta suomalaisen yhteiskunnan hienoja kulmakiviä, kuten laadukasta ja tasa-arvoista koulutusta ja päivähoitoa. Niistä leikkaamalla voi saada lyhyen tähtäimen säästöjä, mutta pitkällä tähtäimellä ne heikentävät Suomen menestyksen mahdollisuuksia. Pidetään kiinni siitä hienosta, tasa-arvoisesta ja välittävästä yhteiskunnasta, jonka olemme rakentaneet.

Toivotan kaikille rauhallista ja rentouttavaa itsenäisyyspäivää!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (45 kommenttia)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ja täällä on myös keksitty supi-suomalaiset uudet systeemit:
- Kaverille ei jätetä.
- Leipäjono.

Seuraavaksi lähtee kaikki se minkä tuossa blogin alussa mainitsit.
Jos olisin pessimisti enkä optimisti, lisäisin vielä, että Eurooppaan tulee pian sota...

Henry

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Euroopassa on jo nyt sota, Henry.

Noita presidentin illatsuja katsellessa tuli mieleen, että niin pukujuhla kuin se onkin ja sellaisena ihan typerä, on meillä sentään Matti Nykänen.
Yhdenlainen individualisti.
Kyllä Suomi on ihan hyvä maa.

Käyttäjän firaot kuva
Rain Ots

Suomessa on maailman vauraimman ja hyvätuloisimmat työttömät seisomassa leipäjonossa. Jokainen leipäjonossa oleva suomalainen, joka nauttoo Suomen sosiaaliturvasta, saa mitään tekemättä tuplasti enemmän kuin virolainen tehdastyöläinen tai maataloustyöläinen saa palkkaa.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Viisastelija taas puhumassa Suomen yhtenäisyydestä ...!

Absurdia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ozan Yanar vain nyt koittaa tekstissään kohottaa meidän suomalaisten mieltä kun taantuma, asenteet ja kilpailu avat koeventuneet. Meidän hyvä muistaa pitää kiinni hyvistä saavutuksista ja pitää huolta niistä etteivät tukiverkot repeile. Lämmintä itsenäisyyspäivää myös Yanarille.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Saavutuksista ei voi pitää kiinni kun pohja pettää. Se yhtenäisyys siis.

Ja turha puhua yhtenäisyydestä jos toiminta on ollut yhtenäisyyden repimistä.

- Niin, lämmintä itsenäisyyspäivää itse kullekin, mittaushistorian lämpimintä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

Pitääkseen saavutuksista kiinni pitää pohjaa huoltaa ja kunnostaa jakuvasti ettei se pettäisi ja sensijaan että revittäisiin yhtenäisyytä tässä tilanteessa jossa sitä pitäisi ennemmin rakenta.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi Vastaus kommenttiin #8

Kukaan ei enää rakenna hiekkalinnoja kun rikkojia on liikaa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Pidetään kiinni siitä hienosta, tasa-arvoisesta ja välittävästä yhteiskunnasta, jonka olemme rakentaneet.

Minä en ainakaan ole rakentanut yhtään mitään. Etkä ole muuten sinäkään. Olemme kummatkin valmiissa pöydässä josta syömme, kunnes se on tyhjä. Sitten katsotaan kuka rakentaa ja mitä.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Kuka sen rakensi? Ei kukaan? Kukaan ei äänestänyt, tehnyt töitä ja maksanut veroja. Suomea vaivaa apatia ja pienikin takapakki tuntuu luisumiselta tyhjyyteen. Piristäisikö sinua edes meidän Esko? http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015120420717096_u...

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Jotkut vielä niin hulluja että perustavat perheen ja saavat lapsia. Sitoutuvat loppuiäkseen lapsiinsa, uusiin suomalaisiin. Aivan hulluja ihmisiä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #7

Sanos muuta. Minullakin niitä pari on. En minä heitä pidä mitenkään erityisesti suomalaisina. He ovat ennemminkin jotain amerikkalaisia. Länsimaisia kuluttajakakaroita. Yksilöitä, jotka eivät ole mistään kotoisiin, joille mikään ei johdu mistään, ja jotka eivät ole menossa mihinkään.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Teidän Esko on omimmillaan kun tuijottelee murikoita taivaalla. Katsoin hänen läksiäisluentonsa ja kyllähän siinä kehää kierrettiin länsimaisen hybriksen sisällä ja pohdittiin, että koska näin on jatkunut, niin se jatkuu ikuisesti.

Minä en äänestä, tee töitä teidän takianne tai maksa veroja vapaaehtoisesti. Ei tämä ole minun maani. Minä en tajua tästä paikasta yhtään mitään. Olen hyväksynyt sen jo kauan sitten. Ei minua haittaa tyhjyys pätkääkään.

Ainut, mikä minua tökkii, on se kun joku pettää. Itseään tai muita. Tai kumpaakin.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

(Poisto. Kommentti, johon vastasin, oli poistettu, joten omani muuttui irralliseksi.)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Korvaapa uhoaja-Hildén valtavia ennakkoluulojasi ja olemattomia tietojasi pienellä tiedonjyvällä: Ozan Yanar on uskonnoton.

(Seuraavaksi varmaankin nolaat itseäsi lisää ulisemalla, että "se on tietenkin jihadisti, mutta se hurmaa tyhmiä suomalaisia esiintymällä uskonnottomana.")

Seppo Hildén

Uhoaja?

Kelläköhän sitä on ennakkoluuloja.

Ps, joko Mäkinen on ottanut selvää keitä Suomen perustuslaki koskee?

Heh.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Leipäjonot pitenee, poliisia ajetaan alas ja hallitsematon turvapaikanhakijoiden virta kasvaa vuonna 2016.
Eipä mulla muuta.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Miksi tämä "sinnitteleminen" opiskelijan tuloilla piti vielä erikseen tuoda esiin? Ymmärtääkseni maassamme aika monia samanlaisia..valtaosa vielä sellaisia jotka eivät pääse eduskuntaan rasismi-ja vihahöpötyksillä ratsastamalla.
Tällä rintamalla toki ollut hieman hiljaisempaa nyt kun lihapatojen ääreen päästy.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Eikö Kalervo Niementaus ymmärrä ajatusta sinnittelyn takana?
Hän on kiitollinen. Muualta tulleena vielä.

Suomi on hyvä maa.

Mun opiskeluaikoinani ei ollut valtion takausta opintolainalle tai muutakaan ylellistä. Kaikki perustui yksityiseen opintovelkaan.

Ozan Yanar on ihan oikeassa siinä, että kaikkea hyvää voi vielä tehdä.
Lihapatojen ääreen rasismilla on päässyt pulska ulkoministeri, jos joku.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

M.S;"Hän on kiitollinen. Muualta tulleena vielä."

Ettei nauraisi typeryydellemme?

M.S;"Lihapatojen ääreen rasismilla on päässyt pulska ulkoministeri, jos joku."

Vaikka Marja profiilikuvan mukaan onkin sopusuhtainen ja onnistunut huolehtimaan siitä ettei kiloja liikaa kerry, niin kaikille se ei ole yhtä helppoa(?), tahi ainakaan siinä ei ole onnistuttu jostain syystä. Kokolailla mautonta kuitenkin tuoda tuollainen asia tässä kohtaa esiin, kun ei sillä juuri merkitystä taida olla.
Lisäksi vielä rohkenen olla erimieltä tuosta Soinin rasismista, tahi että sen varjolla olisi niiden "lihapatojen" ääreen päässyt.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #49

Mauton kommentti M.S., joten tehdään asiasta kevyempi. Harva Suomalaisista nykyään pääsee lihapatojen ääreen koska on päätetty että se on syntiä jos ei noudata vegaanista ruokavaliota ja karppaa. Hyi niitä Suomalaisia jotka ei pöhise hernesopan äärellä.

Mutta se tosiseikka on ettei ihmisiä saa jakaa rasisteihin ja äärisuvaitsevaisiin, se on vääryys. On väärin että sanotaan "olet joko tuo tai tuo", eikä muuta saa valita.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Suomalaisuus on niin vahva, että tänne mahtuu monia suomalaisuuksia."

Suomalaisia on hieman yli 5 miljoonaa ja nämä viimeaikaiset maahanmuuttajat edustavat kulttuuria, jossa on n. 1500 miljoonaa ihmistä. Islam on niin iso, että se kyllä säilyy, mutta suomalaisuus on niin pieni, että sen säilyminen ei ole niinkään varma. Esimerkiksi, jos muslemit olisivat enemmistönä Suomessa, suomalainen kulttuuri täällä olisi laiton.

Voisiko vihreä kansanedustaja osittaa yhdenkään maan, jossa muslimienemmistö sallii muut kulttuurit?

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Topeliuksen sitaatti ei nyt ole kovin yleispätevä, siinä Koivu ja tähti -katsannossa, jossa hän sen aikoinaan kirjoitti.

Onko suomalaisuus uskonto?
Jos on, se on pakanallinen kristinuskoa edeltänyt aika. Kalevala on siitä todiste, mutta siinäkin on kristinuskon heijastusta.

Islam on uskonto, mutta kaikki nämä 1500 miljoonaa ihmistä eivät nyt ole tulossa tänne tekemään meistä muslimeita ja tuhoamassa suomalaista kulttuuria.

En voi tietenkään vastata vihreän kansanedustajan nimissä, mutta uskonto ja kulttuuri ovat eri asioita.
Joissakin maissa käydään veristä sotaa islamin nimissä ja se on taas vakava kansainvälis-poliittinen kysymys.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vaikkei tänne olekkaan tulossa 1500 miljoonaa muslimia niin me 5,5 miljoonaa Suomalais olemme lähteneet avoimeen mailmaan jonka väkiluku on reilu 7 miljardia ihmistä. Siellä oleme vain kuin neula heinäsuovassa, siis hukassa ja piilossa.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #37

Pitäisikö suomalaisten olla ajelehtimassa kuin lautta merellä?
- Maailmassa on muitakin.

En oikein tahdo tai halua ymmärtää, että suomalaisuudessa olisi jotakin erityisen arvokasta. Uusiutuvaa ja luovaa on kyllä, ja se riittää.

Kansallisuusaate, nationalismi, on hyvin vaarallista. Historian valossa.
Mitä se haittaa, jos vaikka miljadin vuoden kuluttua ihmiset ovat ruudullisia.

Suomalaisuus säilyy niin kauan kuin säilyy kieli.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #40

Ei sitä omaan poteroon tarvitse sulkeutua vaan on osattava erottua muiden joukosta omaksi edukseen, tässä Suomalaisuus ja Suomalainen kulttuuri olisi hyväksi avuksi. Pitää tuntea itsensä, erottua, eikä olla samanlainen niinkuin ne muut.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Islam on uskonto, kulttturoi ja poliittinen systemi nidottina samaan pakettiin. Kyllä tiedät, ettei islam suvaitse muita uskontoja, kulttuureja ja poilittista ajattelua siellä missä sillä on valta. Tämä minua askarruttaa.

Pidetään siis selvä hajurako islamiin. Otamme muslemaja vain sen verran kun taloutemme kestää ja meidän omilla ehdoilla, eikä muslemien ehdoilla. Niin ja tietysti vaadimme, että jokaisen on opittava puhumaan sujuvaa suomenkieletä. Amen.

PS haluasin sen kiharapäisen söötin pojan takasin lakupaperiin.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #41

Oho!

Mun mielestäni islam on vain yksi kerrostuma, joka rakentuu kristinuskon päälle. Olen käynyt Egyptissä muutaman kerran, ja Aleksandriassa sen näki kerroksittain, havainnollisesti.

Nämä sodat joita nyt käydään, ovat ulkomaiden rahoittamia. Se onkin outoa. Venäjä ja Kiina tukevat ISIS-järjestöä samalla kun virallinen Venäjä taistelee terrorismia vastaan.
Aseteollisuus juhlii.
Saudi-Arabian ja Venäjän öljyvarannoista tässä on kysymys samalla.
Niillä on keskenään jokin diili. Saudit - rikas ja ahdas arvoiltaan - rahoittaa jotakin osapuolta. En tiedä ketä.

Tavalliset ihmiset jäävät sodan jalkoihin. Traumatisoituvat, tulevat vihaisiksi ja avuttomiksi.
Islamista ei ole kysymys ollenkaan, tai vain näennäisesti.
- Sama ilmiö kuin entisessä Jugoslaviassa. Ihmiset olivat eläneet vuosisatoja keskenään ihan rauhassa, kunnes joku valopää keksi, että tuonne voisi myydä aseita ja asettaa kansat vastakkain.

Ei islam ole mikään maailmankatsomus, joka erottaisi meitä heistä.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev Vastaus kommenttiin #42

Aika oikeassa olet. Sodat rahoitetaan nimenomaan ristiin USA:n, Englannin, Kiinan ja Venäjän puolesta. Mutta sielä ei käydä sotaa perinteisessä mielessä , että olisi kaveri ja vihollinen vaan kyseessä on ryhmittymiä, jotka koostuvat palkkasotureista. Ilmastomuutoksen takia maanviljeilijöitä on siirtynyt kohti Pohjois-Afrikkaa eikä sen kantoyky ollut riittävä tälläiselle migraatiolle. Tämän takia tulokkaat eivät saanneet töitä ja varsinkin nuorten työttymyyss oli osasyynä Arabikevän mielenosoituksiin.

Nämä nuoret työttömät olivat oiva kohde länsimaiden sotateollisuuden näkökulmasta. Nuorille tarjottiin rahaa sotimisesta. Ja ne alkoivat sotia sen puoleella, joka maksoi enemmän ja vaihtoivat useinkin puolia.

Uskonnon takana on aina ollut poliittinen agenda koska ennen vanhaa ei ollut valtiopäivä. Niinpä poliittisia ja taloudellisia päätöksiä perusteltiin uskonnon kautta. Uskonto muuttu sen mukaan miten sitä tulkitsee. Suurin osaa ihmisistä tulkitsee uskonnon niinkuin sen pitäisi olla : usko johonkin suurempaan ja hengellisyys. Mutta jos katso historiallisesti uskontojen tulkinnat hengellisten raamien ulkopuoleella niin huomaa, että kyseessä on köyhien verottaminen siitä, että ovat uskovaisia. Esimerkiksi Muhammed peri muilta uskonnoilta veroa siitä, että saivat säilyttää uskontonsa jolloin köyhät joutuivat kääntymään islamuskoon. Vastaavasti kristityt maksoivat syntinsä pois jne. Hengellisyyden ulkopuoleella uskontojen päällimmäinen agenda on poliittinen ja taloudellinen ja ennimmäkseen köyhän väestömassan hallinta,jotta ei ajateltaisiin itsenäisesti ja kriittisesti.

Täi niin itse ainakin tulktsen asioita. Käsitin tota maahanmuuttokriisia hieman blogissanikin, jos kiinostaa:

https://sibilpolitical.wordpress.com/2015/12/02/mi...

Sibil

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev Vastaus kommenttiin #42

Ai niin ja Saudi-Arabiasta. Saudit rahoittaa salaifistiliikkeita Euroopan sisältä. Europolin turvallisuusanalyysissä oli siitä juttu. Sen mukaan taloudellisesti tuetaan islamilaisia ääriliikkeita ja pyritään saamaan poliittista vaikutusvaltaa Euroopassa. Samalla yritetään provosoida länsimaat kääntymään kokonaan islamuskontoa vastaan, jotta voitaisiin yhdistää kaikki muslimit samanlaisen ääriislamistiseen ajatteluun alla. Tämän takia maltilliset muslimit Euroopassa ovat surimman uhan alla tällä hetkellä. Jos Eurooppaa käy sotaa itsensa vastaan nämä ääriliikkeet saavat vahvemman jalansijan Euroopassa, varsinkin taloudellisesti.

Taliban ja Al-Queada käyttivät saman taktiikan kun värväsivät uusia jäseniä joukkoihinsa ja tämä nykyinen Daesh (ISIS) on siis samaa verkostoa. Silloin jenkit meni siihen halpaan. Pahin mitä Euroopassa voidaan tehdä on kääntyä täysin äärioikestohallituksiin, jolloin yhteistä politiikka olisi mahdotonta tehdä. Silloin jännitteet turvapaikanhakijoiden ja väestön kesken kasvaisivat ja turvapaikanhakijoita siirettäisiin väkisin rajoille, jolloin rajamaiden suhteet kärsisivät ja pahimmassa tapauksessa julistettaisiin sotatila tai vähintään poikkeustila. Tämä on sitä mitä Daesh haluaa, koska silloin se voi soluttautua sekasorron aikana syvälle Euroopan ytimeen.

Jo halutaan tietää mitä maailmalla tapahtuu ja miksi pitää vaan seurata tilinsiirtoja. Niiden avulla voidaan selvittää maiden agendoja ja toimintamalleja ja syitä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vuonna 2015 Suomalaista kulttuuria on ollut vielä vähemmän kuin mitä oli 2005. Ja 2000-luvun alussa Suomalaista kulttuuria oli kuin 1800-luvulla. Kaiken lisäksi suomi on maailmalla vähemmistökieliä, meitä lähimpänä ovat vain Virolaiset. Maailman pääkieli on englanti ja ranska mutta venäjä, kiina ja arabia ovat myös merkittäviä kieliä. Suomalaisuudesta huolimatta meidän ei tule unohtaa Suomen Saamelaisia jotka ovat vieläpienempi vähemmistöryhmä eikä heillä ole edes omaa valtiota niin kuin meillä vaan ainoastaan autonomia pyrkimyksiä.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Jee jee! Tätä valtiota johtaa idiootit ja kansalaiset yhtä typeriä. Ei näytä tulevaisuus kovin hyvältä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Hyvä kirjoitus, mutta btw. Ei nuo vieraat ole tähänkään asti aktiivisesti osallistuneet yhteiskunnan rakentamiseen. Nehän pitää ensin kouluttaa, asuttaa ja integroida. Sitten joskus kaukana tulevaisuuudessa, monen miljardin jälkeen, ne pitää työllistää, mutta mihin ? Kunnalle hommiin, vai 0 sopimukselle yhteiskunnan elätettäviksi ?

Itiksessä voi kansanedustaja tehdä kenttätutkimusta integroitumisesta. Itikseen pääsee metrolla kätevästi ja edullisesti.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Aivan, sitä saa kun tilastoidaan kaikki maahanmuuttajat samaan tilastoon ja tehdään sen perusteella päätöksiä. Kotouttaminen on tapahduttava alueellisesti ja helsingissä vielä tarkemmin. Itä-Helsingin koulutuspolitiikka kuulusi olla ihan erillainen kun muualla helsingissä. Gettoutumisen alkutaipeleet näkyvä sielä. Sen lisäksi käänteistä rasismia esintyy vahvasti paikallisissa kouluissa. Kirjoitin aiheesta mun blogissa. Tässä pätkä.

Henkilökohtaisesti näen, että syrjinnässä ja rasismissa on kyse ryhmäkäyttäytymisestä suhteessa pienempään väestönosaan, eikä niin paljon ihmisten yksittäisistä piirteistä toisia kohtaan. Tarkoitan sillä sitä, että ihminen on harvoin rasistinen, ellei hän tunne kuuluvuutta tiettyyn väestönryhmään. Ennakkoluulot toki vaikuttavat käyttäyttymiseen, mutta väestön ryhmäkulttuuri on se, joka aiheuttaa syrjimistä. Tämän takia ulkomaalaistaustaista voidaan syrjiä kasvukeskuksien ja varsinkin pääkaupunkiseutujen ulkopuolella. Siellä hänet nähdään ryhmäkulttuurin uhkana. Pääkaupunkiseudulla tilanne on päinvastainen. Tietyllä alueella mihin maahanmuuttajat ovat keskittyneet, on tapahtumassa ns. ”käänteistä rasismia”, eli oikeastaan ”käänteistä syrjintää” -väestörakenne on muuttunut, ryhmäkulttuuri niissä on ulkomaalaistaustainen. Toisaalta syrjintää voi tapahtua kantaväestöä kohtaan ja toisaalta toista uskontokantaa vastaan. Painotan, että kyse on enemmän ryhmäkäyttäytymisen ilmiöstä, kun itse rasismista. Tai toisin sanoen ryhmäkäyttäytyminen voi jo sellaisenaan olla rasistinen ja syrjivä. Itse olin syrjityn tilanteessa lapsena, koska olin ryhmäkulttuurin esteenä. Nykyisin syrjijöitä esiintyy myös ”vähemmistöväestön” puolella. Rasismikorttia käytetään jatkuvasti väärin aiheuttaen turhaan ennakkopelkoa leimaamisesta. Kun rasisimi-sana käytetään synonyymisesti leimaamisen ja yleistämisen kanssa, ihmiset alkaavat unohdella miten vakava ja ongelmainen asia aitoa rasismia on. Tämä on käsittämättömän epäoikeudenmukaista niitä kohtaan (minuakin), jotka ovat kokeneet oikeaa rasismia ja syrjintää.

Sibil

Lauri Helasvuo

"Meillä on sananvapaus ja demokratia."
Kyllä, siitä huolimatta, että taannoin kiihkeimmät sitä kovasti torituomioistuimissa yritti rajoittaa.

Seppo Hildén

Blogisti ei kestä kriittisiä kommentteja ja siksi poistaa tällaiset kommentit. Ja kaverin pitäisi vielä olla kansanedustaja.

Ei hyvää päivää.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Sinun poistettu kommenttisi oli vain epäasiallista mölinää. Sen saattoi poistaa ylläpito. Ozanilla on varmaan tänä iltana parempaaki tekemistä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomi ei enää ole suomalaisten. Olemme saaneet vaihtokaupassa koko maapallon, joka kuuluu kaikille.

pekka numminen

Kun puhutaan kuka Suomen hyvinvoinnin rakensi, niin voidaan lainata vaikkapa monien arvostamaa profeettaa, muuntaen hieman hänen kommenttiiaan.

Parhaita minun jälkeeni ovat seuraajani (siis sodassa Suomen pelastanut sukupolvi).
Toiseksi parhaita ovat heidän seuraajansa (suuret ikäluokat jotka rakensivat hyvinvointiyhteiskunnan).
Kolmanneksi parhaita on näiden suraajat...

Suuret ikäluokat kyllä syyllistyivät etujen vedättämiseen itselleen ja varmistamaan suuret eläkkeet itselleen, vaikka sodan käyneelle sukupolvelle tarjosivat kovin vähän...

Nyt lähellä eläkeikää suuret ikäluokat (ja monet meistä 3:sta sukupolvesta) haluavat ottaa surutta lainaa mukavaan elämiseen ja laittaa kaiken 3:nen ja 4:nnen sukupolven maksettavaksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ozan Yanar, onnittelut Politico 28 -listalle valinnan johdosta!

Politico listasi 28 eurooppalaista vaikuttajaa - yhden kustakin EU-maasta - jotka erityisellä tavalla ovat vaikuttaneet ja ravistelleet Eurooppaa juuri tässä ja nyt.
http://www.politico.eu/list/politico-28/

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Lawl. Mitä tämä Yanar on oikeasti tehnyt tyhjäntoimittamisen lisäksi?

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Hei, minä kirjoitin itsenäisyyspäivän kunniaksi juuri vastaavanlainen kirjoitus!
Yleensä kritisoin maahamuuttopolitiikkaa ja kotouttamispolitiikka, mutta itsenäisyyspäivänä ajattelin kirjoittaa vaihteeksi positiivisen kirjoituksen.

Itsekin ulkomaalaistaustaisena huomaan tiettyjä asioita, jotka pidetään Suomessa kenties itsestäänselvyytenä. Käykää kattomassa:

https://sibilpolitical.wordpress.com/2015/12/06/oi...

T.
Sibil

Käyttäjän milkoaikio kuva
Milko Aikio

Pitkästä aikaa Vihreän poliitikon kirjoitus, jonka sisällöstä voin olla samaa mieltä. Pienet erimielisyydet tulisikin unohtaa, koska Suomen tulevaisuus on vaarassa. Varmasti yli puoluerajojen olisi löydettävissä arvoja, joista kaikki voivat olla samaa mieltä. Nyt on osattava katsoa puoluerajojen yli pitkälle tulevaisuuteen - lastemme, ja lasten lastemme tulevaisuuteen.

Toimituksen poiminnat