Suomen hallitus mukana Arktiksen tuhoamistalkoissa

Kukaan ei varmasti ole eri mieltä siitä, että ilmastonmuutos on totta. Me kulutamme liikaa fossiilisia polttoaineita ja meidän pitää vähentää öljyn käyttöä. Tiedeyhteisö on eri mieltä lähinnä siitä, voidaanko katastrofia enää estää. Mutta ainakin sen vakavuuteen voi vaikuttaa.

Varsinkin tätä taustaa vasten tuntuu täysin järjettömältä, että Suomen valtio on lähettämässä jäänmurtajiansa avustamaan öljynporauksessa arktisilla merialueilla. Tämä maailma ei tarvitse tällä öljyn hinnalla ja nykyisellä ilmastonmuutoksella enää yhtään lisää öljyä poltettavaksi – päin vastoin. Meidän tulisi sen sijaan keskittyä uusiutuvien energialähteiden lisäämiseen, keskittyä biotalouteen ja energiatehokkuuteen.

Öljynporaus arktisissa oloissa on paitsi vaikeaa ja vaatii ihmishenkiä, myös taatusti onnettomuusherkempää kuin öljynporaus maissa. Ja öljynporaus maissakin on sotkuista ja vaarallista touhua.

Jos arktisia alueita aletaan poraamaan, kysymys ei ole siitä tapahtuuko ympäristökatastrofi. Kysymys on siitä, milloin se tapahtuu. Meksikonlahden öljyturman aikana nähtiin, että öljyvahingon hallinta on hyvässäkin säässä mahdotonta. Mitähän se olisi, kun pakkasta on 40 astetta, tuuli on 25 metriä sekunnissa ja kaikki väylät jäätyvät koko ajan umpeen- ja lähin öljyvahingon torjuntaan erikoistunut alus on tuhansien mailien päässä?

arctic-415209_640

Käsittämättömintä ei edes ole se, että omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) on lähettämässä suomalaiset jäänmurtajat poraamaan arktista öljyä Shellin ja Gaspromin kanssa. Käsittämättömintä on se, että Suomen valtio ei varaudu arktisen alueen onnettomuusriskeihin vaan siihen, miten vääjäämättömiä korvausvelvollisuuksia voitaisiin kiertää.

Tiedotusvälineet ovat saaneet käsiinsä papereita, joissa omistajaohjausministeriö suunnittelee monimutkaista tytäryhtiöketjutusta, jotka vapauttaisivat Suomen valtion korvausvaatimuksista ja sysäisivät vastuun yksittäisille aluksille. Tämä siis lähtee demariministerin pöydältä eli puolueelta, jonka arvoja ovat vapaus, solidaarisuus ja tasa-arvoisuus. Ja joka korostaa valtion vastuuta ja reilua maailmaa. Tärkeintä demareille ja hallitukselle ei siis ole onnettomuuden hoitoon varautuminen, vaan korvausvelvollisuudesta luistaminen.

Tämä on täysin anteeksiantamatonta. Kerrotaan ministerille, että tämän täytyy loppua. Viestejä voi lähettää twiitterissäsähköpostitse ja postitse. Näytetään, että meidän nimissämme näin ei voi tehdä!

 

Kuvalähde: robynm, pixabay, Kuvan käyttöoikeus: CC0 Public Domain / UKK

OzanYanar
Vihreät Helsinki

Vihreiden kansanedustaja Helsingistä. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustaja. Taloustieteen maisteriopiskelija Helsingistä.
Lisää tietoa minusta sivuillani
www.ozan.fi
www.facebook.com/ozan.yanar1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu