Ozan Yanar Inhimillistä talouspolitiikkaa

Suomen hallitus mukana Arktiksen tuhoamistalkoissa

Kukaan ei varmasti ole eri mieltä siitä, että ilmastonmuutos on totta. Me kulutamme liikaa fossiilisia polttoaineita ja meidän pitää vähentää öljyn käyttöä. Tiedeyhteisö on eri mieltä lähinnä siitä, voidaanko katastrofia enää estää. Mutta ainakin sen vakavuuteen voi vaikuttaa.

Varsinkin tätä taustaa vasten tuntuu täysin järjettömältä, että Suomen valtio on lähettämässä jäänmurtajiansa avustamaan öljynporauksessa arktisilla merialueilla. Tämä maailma ei tarvitse tällä öljyn hinnalla ja nykyisellä ilmastonmuutoksella enää yhtään lisää öljyä poltettavaksi – päin vastoin. Meidän tulisi sen sijaan keskittyä uusiutuvien energialähteiden lisäämiseen, keskittyä biotalouteen ja energiatehokkuuteen.

Öljynporaus arktisissa oloissa on paitsi vaikeaa ja vaatii ihmishenkiä, myös taatusti onnettomuusherkempää kuin öljynporaus maissa. Ja öljynporaus maissakin on sotkuista ja vaarallista touhua.

Jos arktisia alueita aletaan poraamaan, kysymys ei ole siitä tapahtuuko ympäristökatastrofi. Kysymys on siitä, milloin se tapahtuu. Meksikonlahden öljyturman aikana nähtiin, että öljyvahingon hallinta on hyvässäkin säässä mahdotonta. Mitähän se olisi, kun pakkasta on 40 astetta, tuuli on 25 metriä sekunnissa ja kaikki väylät jäätyvät koko ajan umpeen- ja lähin öljyvahingon torjuntaan erikoistunut alus on tuhansien mailien päässä?

arctic-415209_640

Käsittämättömintä ei edes ole se, että omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) on lähettämässä suomalaiset jäänmurtajat poraamaan arktista öljyä Shellin ja Gaspromin kanssa. Käsittämättömintä on se, että Suomen valtio ei varaudu arktisen alueen onnettomuusriskeihin vaan siihen, miten vääjäämättömiä korvausvelvollisuuksia voitaisiin kiertää.

Tiedotusvälineet ovat saaneet käsiinsä papereita, joissa omistajaohjausministeriö suunnittelee monimutkaista tytäryhtiöketjutusta, jotka vapauttaisivat Suomen valtion korvausvaatimuksista ja sysäisivät vastuun yksittäisille aluksille. Tämä siis lähtee demariministerin pöydältä eli puolueelta, jonka arvoja ovat vapaus, solidaarisuus ja tasa-arvoisuus. Ja joka korostaa valtion vastuuta ja reilua maailmaa. Tärkeintä demareille ja hallitukselle ei siis ole onnettomuuden hoitoon varautuminen, vaan korvausvelvollisuudesta luistaminen.

Tämä on täysin anteeksiantamatonta. Kerrotaan ministerille, että tämän täytyy loppua. Viestejä voi lähettää twiitterissäsähköpostitse ja postitse. Näytetään, että meidän nimissämme näin ei voi tehdä!

 

Kuvalähde: robynm, pixabay, Kuvan käyttöoikeus: CC0 Public Domain / UKK

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Jouko Silvennoinen

Vaikka vihreä maailmaloppu on jälleen kerran oven takana, on todella viisasta että arktiselle alueelle laitetaan suomalaiset osaajat eikä esimerkiksi joitain etelän tumpeloita.

Mikael Kerokoski

Ilmasto on aina muuttunut. Siitä, mikä osuus ilmaston muutoksesta on ihmisen aiheuttamaa onkin sitten useampaakin näkemystä.

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Ilmastonmuutos on jatkuva ilmiö. Tätäkin kirjoittaessa ilmasto on muuttunut.

Laivat eivät ole menossa poraamaan öljyä, vaan auttamaan väylissä ja kuljettamaan tavaraa.

Sanoissa on nyanssinsa, niitä kannattaa opetella ettei mene taas ihmisten peloitteluksi.

Jere Pettersson

Arktisen alueen kehitys on äärimmäisen tärkeä ja huomionarvoinen kokonaisuus. Kiitos Osku, että otat asian esille.

Kirjoituksesi asiapitoisuus onkin sitten toinen juttu. Arktisen alueen kehitys on vääjäämätöntä pitkälti Koillisväylän aukeamisen ja arktisen jääpeitteen sulamisen seurauksena. Suomi on arktisen alueen maa, mutta ilman metriäkään arktista rantaviivaa, valitettavasti vailla kummoisia vaikutusmahdollisuuksia arktisen alueen isojen kehityssuuntien suhteen. Näihin liittyvät mm. alueen kauppareitit, sotilaallinen hallinta ja näihin tiiviisti kytkeytyen myös öljynporaus.

Suomi on maailman paras jäänmurron asiantuntija arktisilla alueilla. Kun alueella tullaan uhkarohkeiden ja edesvastuuttomien öljynporausten vuoksi tarvitsemaan parasta mahdollista jäänmurto-osaamista, tahdon, että siellä ovat nimenomaan suomalaiset murtajat tapahtumien keskipisteessä suojelemassa parhaalla mahdollisella tavalla Arktista katastrofeilta.

Suomi on myös maailman huippuosaaja öljyntorjunnassa. Kun katsotaan, ketkä siellä pohjoisessa öljyä ensisijaisesti ovat poraamassa, ei jää epäselväksi kenen siellä on oltava 24/7 hälytysvalmiudessa kunnes pelikaanit osuvat turbiineihin.

Mitä tulee korvausvaateilta suojautumiseen, näkisin, että yllä mainituin perustein arktisessa toiminnassa mukana olevalta Suomelta on erittäin fiksua suojautua juridisilta korvausvastuilta siinä tapauksessa, että meistä riippumatta toteutettava öljynporaus aiheuttaa katastrofin, jota olemme alusta asti olleet parhaan kykymme mukaan estämässä. Eikö tästä suojelutyöstä koituvat valtavat korvausvaateet tulisi Suomen kohdalla vähän väärään osoitteeseen?

Suomi myös seuraa arktisen alueen kehittymistä erittäin tiiviisti ja meillä on syvä ja intohimoinen tuntemus alueen monisyisestä kehityksestä arktisen alueen alkuperäiskansojen, sotilaallisen hallinnan, poliittisten painopisteiden muuttumisen, maailman kauppalaivaston reittimuutosten, sekä kaiken keskiössä, ympäristökysymysten kokonaisuudesta.

Suomen arktinen suurlähettiläs, ulkoasiainneuvos Hannu Halinen, sekä vastikään perustettu Suomen Arktinen Seura (http://www.arcticfinland.fi/Arktinenseura) tutkivat oikeanlaisella tarmolla tätä pohjoisen kansan kannalta suurinta mullistusta, joka edessämme on.

Osku, mielestäni tähän aiheeseen tartuit kyllä nyt sortuen valitettavalla, poliitikkojemme yleisesti harjoittamalla, yksisilmäisyydellä ja politikoinnilla. Huoli arktisen alueen kehityksestä on oltava erityisesti Suomessa harjoitettavan ympäristötyön keskiössä ja sitä on vakavuutensa ja vaikutuksensa vuoksi syytä käsitellä asiaan kuuluvalla paneutumisella ja laajakatseisuudella pikkumaisen puoluepolitikoinnin sijaan.

Osku, olet fiksu kaveri ja sinusta on tähän! Tsemppiä vaaleihin!

Toimituksen poiminnat