Ozan Yanar Inhimillistä talouspolitiikkaa

EU:n on seistävä vahvasti ukrainalaisten rinnalla

 

Viime tammikuussa kiertelin Kiovassa mielenosoittajien protestileirissä Itsenäisyydenaukiolla eli Maidanilla. Suurin osa aukiolla tapaamistani ihmisistä oli tavallisia ihmisiä, keskiluokkaisia perheenäitejä, demokratia-aktivisteja ja opiskelijoita.

 

Joukossa oli toki myös ääriliikkeiden edustajia, mutta enemmistö oli tavallisia ihmisiä, jotka olivat kyllästyneet läpimätään hallintoonsa. Ja syystä. Ukrainan poliittinen kartta on viime vuosina ollut vähintäänkin masentavaa katsottavaa. Neuvostoliiton romahdettua ovat poliitikot ja oligarkit (usein kyse on samoista henkilöistä) saaneet ryövätä Ukrainaa haluamallaan tavalla. Maidanin mielenosoittajien kannalta ongelma on, ettei nyt valtaan nousseella Isänmaa-puolueella ole sen puhtaampi historia.

 

”Haluamme järjestää vaalit, joissa ketkään entiset poliitikot eivät pääse ehdolle”, eräs mielenosoittaja kuvaili minulle tammikuussa.

 

Sen vuoksi oli vaikeaa tuntea täysin puhdasta iloa, kun oppositio sai vallan anastettua Janukovytšilta reilu viikko sitten. Silloin olin huolissani, että Maidanilla henkensä vaarantaneet ihmiset joutuvat pettymään uusiin hallitsijoihinsa jälleen. Mutta Venäjä näyttää vievän ukrainalaisilta mahdollisuuden edes yrittää rakentaa terveempää ja oikeudenmukaisempaa valtiota.  

 

Kuihtuvan suurvallan koraus

 

Venäjä on kuihtunut suurvalta. Tärkeä syy sotilaalliseen puuttumiseen Ukrainassa on näyttää maailmalle, että Venäjä olisi yhä suurvalta. Venäjä kokee, että sillä on ”oma” intressipiirinsä, jonka asioihin sillä on oikeus puuttua.  Ukraina on Venäjälle historiallisesti äärimmäisen tärkeä maa, jonka menettäminen lännelle olisi karvas isku sen arvovallalle.

 

Viimeisen puolen vuoden aikana Venäjä on osoittanut, kuinka tärkeäksi se kokee, että Ukraina on sidottu sen omaan vaikutuspiiriin. Kun EU tarjosi Ukrainalle yhteistyösopimusta, Venäjä painosti kovasti Ukrainaa luopumaan sopimuksesta. Ja ennen kaikkea se tarjosi silloin Janukovytšin johtamalle Ukrainalle enemmän: 11 miljardia euroa lainaa ja halpaa kaasua. Hävittyään sen pelin, Venäjä lähetti Krimille sotilaansa.

 

EU:n on näytettävä, että Ukraina on meille tärkeä

 

Nyt EU:n pitäisi viimeinkin ryhdistäytyä ja osoittaa yhtenäisellä ulkopolitiikalla, että Ukraina on tärkeä meillekin. Ainakin sen olisi syytä olla, sillä Ukraina on suuri maa keskellä Eurooppaa. EU:n on kyettävä osoittamaan, että se pystyy olemaan kova ja yhtenäinen. Saksan rooli on tässä avainasemassa, sillä Saksalla ja Venäjällä on hyvin tiiviit taloussuhteet. Saksan mielipiteillä on Venäjälle väliä.

 

Krimin tilanne on tällä hetkellä niin räjähdysherkkä, että Venäjän provosoimista on kuitenkin varottava. Venäjälle on tarjottava keinot vetäytyä tilanteesta siten, ettei se menetä kasvojaan. Se ei tarkoita, että Ukrainan saisi myydä Venäjälle. Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen on tehtävä Venäjälle selväksi, ettei se voi pakottaa ukrainalaisia pysymään omassa etupiirissään väkivallan uhalla.

 

EU:n uhkaus lopettaa neuvottelut viisumivapaudesta ovat alku, mutta se ei yksin riitä. EU:n harkittava taloudellisia pakotteita Venäjää vastaan, jos se vedä joukkojaan pois Krimiltä. Jos EU jäädyttäisi venäläisoligarkkien varoja, sisäpoliittinen paine Vladimir Putinia vastaan kasvaisi huomattavasti. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Juhani Putkinen

Hyvä otsikko - kiitos kirjoituksestasi.

Jos EU ja USA antavat imperialistisen Venäjän nyt valloittaa Ukrainan, niin seuraavaksi Venäjä yrittää mitä todennäköisimmin valloittaa Viron, Latvian ja Liettuan - toki vaihtoehtona on myös Suomi, sillä hyökkääjä tietysti valitsee ajan ja paikan. Venäjän tavoitteena on luonnollisesti edelleen valloittaa myös vaikkapa Georgia ja Puola.

Suosittelen poistamaan moderoinnin, sillä se estää tehokkaasti keskustelun. Käytä sen sijaan tarvittaessa nilviäisiltä kommentoinnin estomahdollisuutta.

Mustafa Malatyali

Ensiksi venäjä ei ole paljon kuihtunut. Venäjä on tosi vaikutusvaltaisempaa kuin aikaisemmin. Katsokaaa Syyrian tilanetta. Vaikka kuinka paljon EU ja USA ovat panostaneet Venäjän lopettaman Assadin tukemista , Venäjä tekee mitä sen interessi vaatii nin kuin USA. USA: nn ja Venäjän pitää lopetta nokittelua ja tehdä jotain hyvää , sen sijaan että puuttuisivat muiden maihin asioihin. Sota on kauhea .

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Asiaa. Taloudellisia pakotteita Venäjää vastaan, jos ja kun Se ei vedä joukkojaan Krimiltä, ja Suomen on oltava mukana EU:n yhteisessä linjassa eikä nihistelevä vastarannankiiski. Talouspakotteiden osana myös venäläistoimitteisesta ydinvoimalasta on ainakin luovuttava.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Varojen jäädytys, kauppasaarto ja viisumien peruutus ovat mahdollisia keinoja.

Huojentavinta on, että Venäjältä kuuluu myös ääniä joiden mukaan omatkin alkavat kyllästyä Putiniin. Tämä haukkapolitiikka vaarantaa myös Putinin eliitin taloudellisen hyvinvoinnin, saati tavallisen kansalaisen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tai haukkapolitiikka vain vahvistaa ja sementoi Putinin vallan. Osin Putin luonnollisestikin tekee mitä tekee sisäpolitiikan vuoksi. Ei Putin täys-idiootti ole. Paljon helpompaa mikäli olisi. Alun alkajiaankin miehen kannatus pompahti sotatoimien vuoksi jo miehen ollessa pääministeri, joten miehellä on hyvät muistot sotatoimien vaikutuksista kannatukselleen. Miksei toimisi niiden avulla, mikäli valta-aseman pönkittäminen on yhtenä tarkoituksena monien muiden ohella...

Putinin aikana media on myös keskitetty jo ajat sitten valtion käyttöön eikä normaali kadunmies jaksa kaikkia vaihtoehtomedioita niin harrastaa ainakaan Putinia kyseenalaistakseen. Presidenteillä on monesti hyvät suosiot sotien aikana.... mainio keino pompauttaa suosio vieläkin kovemmaksi kuin mitä se jo nyt on. Ei tässä vielä ole näkynyt mitään todellisia huojentavia merkkejä.

Muutama ääni Venäjältä huutelee asioita, jotka eivät tule edes näkymään Venäjällä valtion kontrolloimassa mediassa. Se voi lännessä kuulostaa kivalta ja huojentavalta mikäli lännessä media julkaisee näitä enemmänkin, mutta todennäköisesti Putinin suosio tulee ainakin lyhyellä (ja todennäköisesti ikävän pitkälläkin tähtäimellä) kasvamaan. Rikkaat pohatat puolestaan saavat varoa vapauttaan tahi henkeään mikäli yrittävät liikaa puuttua; varoittavia esimerkkejä on heille aivan tarpeeksi, joten tuskin edes yrittävät.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Venäjä ei ole oikeastaan demokraattinen valtio, joten johdosta ei päätä "kadunmies". Pietarin ja Moskovan eliitti ratkaisee.

Nationalismi ja putinismi vahvistunee Venäjällä, ja olet aivan oikeassa siinä että presidentin suosio yleensä nousee sodan aikana, mutta oligarkkien eliitti saattaa kääntää selkänsä.

Ei tämä mikään ennustus ole, mutta ihan mahdollinen skenaario. Todennäköisempää on, että Putin johtanee vielä 10-15 vuotta joiden aikana näitä sapelinkalisteluja nähdään muutama lisää. Sen jälkeen eliitti älyää valita itselleen vakaamman johtajan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #8

Kyllä "kadunmiehen" mielipiteelläkin on väliä. Sen vuoksi kadunmiehen mielipide onkin käännetty sopivaksi siirtämällä media valtiolle propagandatarkoituksiin. Se asia on siis hoidettu. Kadunmiehen mielipide johtavien tahojen suhteen on aina tärkeä kuten nähtiin esim. Ukrainassa viimeksi... se joka ei saanut mielipidettä kuriin ja nuhteeseen majailee tällä hetkellä ilmeisesti jossain Moskovan hotellissa: http://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Yanukovych

Valitettavan epätodennäköinen skenaario tuo omasi lienee ja lähinnä toiveajattelua veikkaisin. 10-15 vuodessa sitten taas ehtiikin sattua yhtä sun toista mikäli on sattuakseen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #9

Yanukovychista puheenollen..... mies vain pokkanaan pyytää Venäjän armeijan Ukrainaan.... pitäähän maa "pelastaa".

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12886610596...
http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/venaj...

Oma veikkaukseni todennököiseksi skenaarioksi on, ettei "apu" tule rajoittumaan Krimiin. Itä-osat ovat ihan tarjoittimella ainakin.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Krimin kriisin alku oli kuin jostain Tom Clancyn romaanista, ei tästä maailmasta. Aseistetut vieraan vallan sotilaat, joilla ei ole mitään joukko-osastomerkkejä univormuissaan saapuu alueelle ja alkaa pistämään tiesulkuja ja saartamaan paikallisia varuskuntia. Käytännössä sotilaat pitää pystyä tunnistamaan univormuistaan sen perusteella, että minkä maan asevoimiin he kuuluvat.

Tuollaiselle toiminnalle on olemassa vain yksi ainoa nimitys ja se on invaasio, joka tunnetaan myös maahantunkeutumisena tai maahanhyökkäämisenä. Kyseessä on sotatoimi, joka juridisesti oikeuttaa Ukrainan vastaamaan siihen tarpeen vaatiessa vaikka käyttäen sotilaallista voimaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En usko, että "seisominen ukrainalaisten rinnalla riittää". Venäjä ei siitä "seisomisesta" eikä julkilausimista juuri piittaa. (Tai tarkemmin sanoen, ei ollenkaan).

Toimituksen poiminnat